Sct. Knuds skarpeste debattør er fundet


Sct. Knuds debatterer


 

Verden er skabt af politiske og menneskers beslutninger; verden kan forandres og laves om af politiske beslutninger

Malte Kielberg

 

Således indledte årets skarpeste debattør finalen i debat på Sct. Knuds Gymnasium. Årets hårdeste og mest energiske debattør 2016 er Malte Kielberg fra 2h. I en slagkraftig, tæt og levende finale mod Jacob Vikkelsøe fra 3h, trak Malte det længste strå. Emnet var Global ulighed –  er verden retfærdig?

 

Oplægget til årets emne var:

Er der lys i mørket?

Verden er ulige i adgangen til ressourcer, herunder sundhed, uddannelse, energikilder, økonomiske muligheder og sociale vilkår. Men hvordan gør vi verden bedre? Hvilke politiske løsninger skal vi arbejde på? Mere international handel eller mere udviklingsbistand? Hvordan afskaffer vi fattigdom? Hvad er det internationale samfunds ansvar, Danmarks ansvar – dit ansvar?

Dueller på holdninger og hårdtslående argumenter

Beskrivelsen af konkurrencen er således:

Sct. Knuds mesterskaberne er en debat på skarpe holdninger og retoriske evner. I den indledende runde skal I hver især fremføre en velforberedt tale på 4 minutter om emnet, Global ulighed – er verden retfærdig? inden I skal forsvare jeres politiske kæpheste. Efter indledende runde skal I duellere én mod én.

 

Foto: Sct. Knuds Netavis. Malte Kielberg en fortjent vinder i en tæt finale i politisk debat. Malte vandt et gavekort til kantinen på Sct. Knuds ‘Pias Pitstop’.

 

 

En enig dommerkomité bestående af Anne Wendel Bastrup, Poul Sørensen, Jørgen Lassen og undertegnede kårede Malte som vinderen. Dommerne lagde vægt på vinderens ideologiske sikkerhed, afslappede og dog insisterende debatstil kombineret med gode narrative elementer bl.a. Maltes egne erfaringer som frivillig. Også stor ros til finalens nr. 2 Jacob Vikkelsøe, der argumenterede med øget frihandel og fjernelse af toldmure som middel til bekæmpelse af fattigdom.

Antallet af fattige er faldet fra 43% i 1990 til 22% i 2008 af verdens befolkning pga. af øget samhandel og frihandel.

Jacob Vikkelsøe

I det hele taget var dommerkommitéen vildt imponeret over niveauet og modet blandt deltagerne. I semifinalerne og finalen var det forbudt at bruge PC, noter mv. og deltagerne havde derfor intet at holde sig til. Dette kombineret med over 100 medlevende tilskuere lagde et stort pres på debattørerne. To 1.g’ere Dennis 1h og Signe 1k nåede semifinalerne. Super flot. Hvor langt mon de kan nå næste gang?

 

Det er jo helt vildt modigt, at 1.g’ere og 2.g’ere tør at stå foran så mange elever og lærere og forsvare deres politiske synspunkter under angreb fra en modstander. Det er imponerende.

Anne Wendel Bastrup

 

Foto: Sct. Knuds Netavis. Finalen var mellem Jacob Vikkelsøe 3h og Malte Kiellberg 2h

 

Den korte beskrivelse af vurderingskriterierne er således:

 

 

Målet med den politiske debatkonkurrence på Sct. Knuds Gymnasium er ikke blot at kåre en vinder, men primært at få alle til at turde forfægte og argumentere for egne politiske synspunkter. At turde træde frem og stå foran en forsamling kræver mod. Endvidere er målet at blande elever på tværs af årgange og således møde nye kammerater – også selv om man er politisk uenig 🙂