Mafiaens korrupte indflydelse


Reportage fra Rom


Af Simon Andersen, Mathias Jensen og Anders Nielsen

Duften af stærk alkohol og hårdt gademiljø hang tykt i luften. En ellers så almindelig gade om dagen blev til en dyster oplevelser efter solnedgang. Letpåklædte kvinder og ældre påvirkede Italienske mænd, fyldte gaderne med en tilstedeværelse der kunne mærkes.

Vi slentrede ned langs gaden med et ellers fornuftigt syn på den Italienske hovedstad. Indtil vores besøg i den italienske hovedstad havde man selvfølgelig hørt myterne om korruption i Italien. Vi havde dog lyttet med skepsis, og tænkt at det ikke var så slemt som folk sagde. På den skumle gade ikke så langt fra den amerikanske ambassade emmede det dog af Mafia. Den italienske mafia er i de senere år rykket over i flere nye forretninger såsom import af stoffer og mennesker, også kendt som human trafficing. Da vi gik forbi en stripclub kom der to mænd gående, hver med en pige på armen. Pigerne var letpåklædte og havde et tomt blik i ansigtet.

Senere samme aften var stemning sat på at finde et diskotek. Vi spurgte derfor en af de lokale Italienere, hvordan muligheden var for at finde en natklub. Han mumlede noget på Italiensk og skrev en adresse ned på et stykke papir. Der var ingen tid at spilde. Vi skyndte os ud til vejen fandt den første taxa og viste taxachaufføren adressen. Han nikkede forstående til os. Vi kørte i et godt stykke tid allesammen, uanende om hvor vi var på vej hen. Efter godt 20 minutters kørsel, stoppede vi i nærheden af en mørk gade. Han pegede ned af gaden og sagde “It’s your way”. Vi nikkede og var klar til at betale. Da vi alle var enige om at betale med kort, prøvede vi at forklarer ham vores situationen. Intet godt kom ud af det. Vi skulle betale kontant. Så måtte vi finde alverdens små mønter frem og begynde at tælle. Da vi endelig havde fået skrabet sammen til betaling af vores tur. Forlod vi taxaen og gik den vej, taxachaufføren pegede. Da vi kom om bag hjørnet var der ingenting, end en meget mørk gyde. Vi følte os snydt og vidste ikke helt hvordan vi nu engang skulle komme hjem. Da vi havde gået i et stykke tid håbløst ledt efter diskoteket, måtte vi komme frem til den konklusion at vi skulle tage endnu en taxa.

 

Der strejfede det os tanken omkring Mafiaens indflydelse på korruption i det Italienske samfund. Hvilken betydning de har for landets trivsel og statens overlevelse. Korruptionen i Italien har været en almindelighed for mange. Mafiaen har haft stor kontrol ved blandt andet sine stripklubber og bordeller, som lever af at manipulerer unge og turister til overbetaling.

 

Efter et godt traditionelt italiensk måltid, er det som uden tvivl også en del af fornøjelsen at betale til tjeneren. Meget af spisningen foregik på diverse restauranter rundt omkring i Rom.

Dog havde alle disse spisesteder noget til fælles: Det at betale med kort var enten ikke muligt eller også blev det set ned på (sociale sanktioner). Det at betale på beløbet udelukker muligheden for at give drikkepenge. Men den mest signifikante årsag er det at de fleste “ansatte” arbejder for sorte penge. Og det faktum at mafia-grupperne i Italien sidder på omtrent 90% af alle sorte penge der i Italien er i omløb.

Det tyder på, at mange af de arbejdere der arbejder for sorte penge, har på en eller anden måde kobling til mafiaen. Det at betale skat er ikke så normalt som det er i Danmark. Du får mest ud af dine penge hvis de er fremskaffet sort, da det ligger “under bordet” i forhold til lovens lange arm.

Men det hele er et stort system, det med sort arbejde. Hvordan kan det være at staten lader disse virksomheder køre, hvis der fra deres perspektiv, ikke er nogen omsætning? Svaret er sorte penge. Mafiaen kan tilbyde beskyttelse, for en sum penge. Grundet mafiaens store magt og indflydelse, gør det det svært for staten at holde orden på virksomhederne.

Men det er ikke nogen løgn at denne “beskyttelse” er nærmere afpresning for penge end det er for begge parters gavn.

Det er svært at se hvorvidt mafiaens indflydelse strækker sig. Det er som en skjult facade under Italiens smukke udseende, men stadig som en del af de lokales hverdag.

IMG_2534

Mafiaens indflydelse på i Italien

Mafiaen er en organisation som sammenholder familiens værdier, hvilket har været deres formål lige siden opstarten af organisationerne. Grundet deres så stærke forhold til familien skyldes den Italienske velfærdsmodel, altså den residuale velfærdsmodel. Kernefamilien er den stærkeste støttepæl for Italienernes overlevelse i samfundet. Derfor skal kernefamilien holde sammen og støtte hinanden, da staten ikke har den samme indflydelse. Det er dog ikke kun familie værdierne som styrker organisationens holdbarhed, men også den religiøse tro. Alle mafiaens medlemmer fra samme organisation respekteres efter deres status, deres “rank”, men ikke nok med det, alle bliver behandlet og respekteret efter yderst religiøs tilgang. I mafiaens verden er familie og religion de to højst spillende faktorer for status. Det bliver set ned på fx at være sin hustru utro og ikke at deltage i kirke om søndagen.

 

Leopoldo Franchetti var en italiensk vicesherif som rejste til Sicilien og skrev en af de første autoritære reporter på mafia situationen i Italien i 1876. Han så på mafiaen som en “volds-fremkaldende industri” og beskrev betegnelsen på fænomenet “mafia”.

“Udtrykket mafia er fundet på en bestemt klasse af voldelige kriminelle, ventende og klar til et navn der kan definere dem, og, givet deres specielle karakter og betydning i det Sicilianske samfund, har de ret til et andet navn end det der definerer vulgære kriminelle i andre lande.

 

Leopoldo Franchetti, 1876

 

Kilde: Diego Gambetta, The Sicilian Mafia: The Business of Private Protection. s. 137 https://piratebookshelf.com/books/19430-the-sicilian-mafia-the-business-of-private-protection

 

Franchetti så mafiaen som dybt rodfæstet i det Sicilianske samfund og umulig at undertrykke uden at selv øens sociale struktur ville undergå fundamentale ændringer. Det er vigtigt at notere at mafiaen bliver respekteret for den indflydelse den har, men bliver dog ikke set som en formel organisation. Mafiaen er en fjende for staten.

Mafiaens Hierarki:

Indenfor mafia miljøet er der et helt bestemt hierarki, som er gældende og styrende for strukturen af deres lille samfund. Det består på toppen af en Mafia også velkendt som Mafioso. Dernæst har de forskellige

 • Don: Velkendt som bossen Den højest rangerede person i organisationen/hierarkiet.
 • Consigliere: Er rådgiveren eller bossens “højre hånd”. Den eneste person højere end consiglieren er bossen selv. En consigliere har ingen, capo regime eller soldater under sig.
 • Capo Bastone: Er underbossen. Han ansvaret for, at overskuddet fra de kriminelle opgaver går til bossen. Det er ofte “capo bastone” der bestemmer, hvem der skal være “caporegime”, og hvad for nogle soldater, der skal udføre drabene.
 • Soldato:  Også kendt som soldaten. Som også er den laveste rangerede person i organisationen/hierarkiet. Soldaten skal have aflagt tavsheds-ed og skal i nogle organisationer have dræbt nogen, inden han kan kalde sig sin titel.

 

Med så mange mafia grupper der (ude fra lovens grænser) kæmper om magt og territorium, er de lokaliteter hvor mafiaen befinder sig bundet til ustoppelig kaos? Fra de fleste perspektiver er disse mafiagrupper lovløse voldsgrupper. Men visse mafiagrupper har anerkendt et vis “kodeks” som en form for guidelines der fungerer som prevention for total kaos.

Alle mafiagrupper i Sicilien har godkendt og følger dette kodeks:

 

 • Den Sicilianske Adfærdskodeks fra Salvatore Lo Piccolo.

 

 1. Ingen må præsentere sig selv direkte til en anden af vores venner, dette skal gøres af en tredje mand.
 2. Aldrig væk affektioner for en anden vens kone.
 3. Aldrig bliv set med strissere.
 4. Ikk’ gå til pubs, klubber, etc.
 5. Altid vær’ parat til at udføre arbejde for (i dette tilfælde) Cosa Nostra – selv hvis din kone er ved at føde.
 6. Udnævnelser skal respekteres absolut (Spekuleret til at være henvist til de formelle rank og autoriteter der findes i mafia hierakiet).
 7. Hustruer skal behandles med respekt.
 8. Når man bliver spurgt for information, skal svaret være sandheden.
 9. Penge kan ikke blive tilegnet hvis det ejes af en anden familie.
 10. Folk der ikke kan blive en del af Cosa Nostra: Hvilken som helst som har tætte relationer i politiets omkreds, hvilken som helst med én i familien der har været utro, eller hvilken som helst opfører sig dårligt og ikke opretholder moralske værdier.

Kilde: BBC – Mafia’s ‘Ten Commandments’ found

https://www.youtube.com/watch?v=gOPTGRoowDc

Simon Andersen, Mathias Jensen, Anders Stræde