Skovbo: “Alt eller intet for Liberal Alliance”


Politisk analyse af redaktør Alexander Sejr Skovbo Kristensen


 

Redaktør Alexander Skovbo

Redaktør Alexander Skovbo

 

 

“5% point af topskatten, ellers støtter vi ikke længere regeringen”[1]

 

Sådan lød det fra Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, da han d. 11. august 2016 fremlagde Liberal Alliances forventninger til den kommende skattereform.

I dansk politik ser man meget sjældent ultimatummer, så derfor er Liberal Alliances udmelding kommet som et chok. LA er nu nået forbi “Point of no return”. De kan ikke trække deres ultimatum tilbage såvel som at godkende en topskattelettelse på under 5% point. Grunden til dette findes nemlig ved partiets troværdighed. Godkender LA en skattereform med en topskattelettelse på 4%, så vil man i fremtidige forhandlinger ikke tage LA’s forslag seriøst. Det ville være et politisk selvmord at trække ultimatummet tilbage, så derfor vil disse skattereformsforhandlinger være de vigtigste forhandlinger for LA til dato. Det er alting eller ingenting for LA; for en så stor topskattelettelse ville være den største sejr i partiets historie, og vil trække mange af de traditionelle issuevoters, som stemmer på Konservative, til LA. Det vil være en taktisk genistreg, som vil forandre magtforholdet i blå blok.

Men på den anden side, kan dette være begyndelsen på slutningen for Liberal Alliance. Dansk Folkeparti har været ude at sige, at de hellere ser et valg end topskattelettelser.[2] Dansk Folkeparties manglende villighed til, at imødekomme LA’s minimumskrav vedr. topskatten, er det store brændepunkt i de kommende skatteforhandlinger. Venstre og Konservative har begge interesse i at appellere til LA’s segment med topskattelettelser, og forbedrede vilkår for erhvervssektoren, men DF ser helst en større offentlig sektor, hvilket strider i mod denne skattelettelse. Derimod har LA været ude og sige, at de er villige til at give en grænsebom pr. 1% i topskattelettelser. Hvorvidt de kan få Dansk Folkeparti med på topskattelettelser er usandsynligt, og noget kun tiden vil vise.

Som bekendt, og netop præsenteret på Skt. Knuds Gymnasium, (Læs indlæg, En veloplagt Lars Løkke besøgte Sct. Knuds Gymnasium) har Venstre lige offentliggjort deres 2025-plan, hvori der er en 5% topskattelettelse for alle der tjener op til en million kroner årligt. Er det noget som Liberal Alliance kan, og burde gå med til, eller ville det være et politisk selvmål?

Skulle Liberal Alliance gå hen og få deres ultimatum igennem i de kommende skattereformsforhandlinger, vil dette uden tvivl betyde utroligt meget for partiet. For hvad de siger inden valget, siger de så sandeligt også efter valget, hvilket øger partiets troværdighed og popularitet. Et så stålfast parti er atypisk, og vil helt sikkert tiltrække en del vælgere, fordi de igen viser deres værd og får deres mærkesager igennem, som vi eksempelvis så med registreringsafgiften sidste år.[3] En lettelse som var forventet at koste 300 millioner, men faktisk kommer til at skrabe næsten 2 miliarder kroner ind til statskassenKilde FDM

Skulle Liberal Alliance fejle i at få det igennem, har de sat sig selv i skakmat af grundene tidligere nævnt, og vil derfor blive nødt til at vælte regeringen, hvilket vil forårsage et nyt folketingsvalg. Dette giver LA en kæmpe fordel ved forhandlingsbordet, fordi alle partierne kender de uundgåelige konsekvenser, hvis de ikke leverer, og frygten for at Mette Frederiksen (S) overtager statsministerposten.[4] Samtidig vil det kriseramte Konservative også frygte den enorme sejr, som LA vil få ved at få ved en så stor topskattelettelse, så det er muligvis ikke i deres interesse at give LA den sejr.

Venstre har måske, grundet det seneste valg, en interesse i et nyt folketingsvalg eftersom, at Venstres 2025-plan appellerer til mange af de øvrige borgerlige partiers vælgersegmenter. Derved kan Venstre måske formå at vende tilbage til fordums størrelse i tilfælde af et nyt folketingsvalg. 

billede-af-lars-loekke-paa-sct-knuds-2

Statsminister Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med sit besøg på Sct. Knuds Gymnasium d. 1 september 2016.

Dansk Folkeparti havde et fremragende folketingsvalg sidste år, men som jeg ser det, så var det fordi, at de fik skrabet utroligt mange issuevoters til sig. Flygtningekrisen fyldte nyhederne, og dér stod DF med en hård håndtering af flygtninge, som mange danskere kunne se som en potentiel løsning, og derfor stemte de på DF. Skulle et nyt valg komme, så tvivler jeg på, at DF kommer til at vokse. Dette fordi, at flygtningekrisen ikke længere er “Breaking News”, men også pga de issuevoters, der stemte på DF pga. flygtningekrisen, måske ville stemme på det nye borgerlige parti, Nye Borgerlige, som har en endnu hårdere retorik vedr. flygtninge.

Så formår Liberal Alliance at fremtvinge deres største sejr til dato, og derved en enorm popularitet, eller taber de det hele på jorden og udskriver et folketingsvalg, som kan give nøglerne til statsministeriet til Mette Frederiksen? 

Jeg tror, at der er 30% chance for, at LA får sin topskattelettelse igennem. Begrundelsen for dette er, at DF ikke kan sælge en så stor topskattelettelse som noget positivt til sine vælgere, men omvendt så har de seneste meningsmålinger vist, at alle borgerlige partier undtaget Liberal Alliance er gået tilbage. Derfor vil Liberal Alliance have en rigtig god position til forhandlingerne, da det pt. ser ud til, at rød blok vil løbe med sejren ved en potentiel valgkamp, og derfor har DF ikke en interesse i et valg. 

Det bliver nogle intense og spændende måneder frem til november, hvor finansloven og 2025-planen skal forhandles på plads. Om vi når så langt, eller om et valg når at bryde ud, vil kun tiden fortælle. 

 

[1] http://nyheder.tv2.dk/politik/2016-08-12-samuelsen-fastsaetter-mindstekrav-for-topskattelettelse

[2] http://www.politiko.dk/nyheder/nu-buldrer-valgtrommerne

[3] http://jyllands-posten.dk/politik/ECE8992793/maaling-vaelgerne-staar-bag-liberal-alliance-efter-trusler-om-valg/

[4] http://jyllands-posten.dk/politik/ECE8992828/engell-maaling-faar-valget-til-at-rykke-taettere-paa/