3h og 3f i Bruxelles 2016


Studieturs brief


Af Maja Grønholdt

3h og 3f var i perioden 9/10 til 12/10 på studierejse i Belgiens hovedstad Bruxelles. Ud over at være hovedstad er byen også hovedsæde for NATOs politiske hovedkvarter i Europa samt mange af EU-institutionerne herunder Europa-Kommisionen og Europa-Parlamentet.

 

14650045_1476177095732631_4518590527990548962_n

3h og 3f ved Berlaymont-bygningen i Bruxelles, hvor kommissionen holder til.

 

 

Nedenfor kan de læse om turens forløb og i bunden er det muligt at se en video fra turen.

 


Mandag d. 10/10:

Mandagen begyndte med en lang gåtur igennem flere af Bruxelles’ kvarterer. Målet var Confederation of Danish Industry altså Dansk Industri. Oplægget, vi blev præsenteret for, blev holdt af DI’s seniorchefkonsulent Sidsel Dyrholm samt praktikanten Camilla Petersson og det omhandlede hovedsageligt DI’s opgaver i Bruxelles og organisationen i et europæisk perspektiv.

Afdelingen i Bruxelles har 3 funktioner:

  1. Arbejdsgiverorganisation
  2. Interesse-/lobbyorganisation
  3. At udbyde services/netværkstilbud til medlemmerne

Dansk Industri har 10.000 medlemmer som dækker næsten alle typer virksomheder (minus banker, rederier, retail/detail).

Det blev også præsenteret, hvad formålet med DI’s kontorer rundt om i verden er. Organisationen skal bl.a. hjælpe medlemmerne med markedsadgang og med at bygge virksomheder op.

DI er en stor aktør i Danmark, men en lille aktør i Bruxelles. De er bl.a. med i samarbejdet kaldet BusinessEurope, hvor de arbejder sammen med 41 organisationer fra andre lande.

 

Efter oplæg hos Dansk Industri gik turen mod Parlamentarium, et parlamentarisk besøgscenter, placeret i hjertet af Europa-Parlamentet. Her fik vi et indblik i, hvordan Parlamentet fungerer, herunder en oversigt over alle medlemmer, vigtige begivenheder i EU’s historie mm., samt hvilke udfordringer der er at finde i et europæisk perspektiv.

 

Efter besøget i det spændende Parlamentarium gik turen tilbage til hotellet, hvor freelancejournalist for DR og Weekendavisen Jacob Langvad var klar med et oplæg om hans arbejde, og hvorfor han elsker Bruxelles.

Jacob Langvad fortalte bl.a. at der kun er 12-13 danske korrespondenter tilbage i Bruxelles til at dække EU-sagerne. Dette skyldes at de redaktionelle styrker er præget af mangel på penge og derfor lader mange være med at sende folk til byen. Han er dog vild med jobbet, og hver gang der har været udsigt til hjemsendelse, har han skiftet arbejdsgiver for at få lov til at blive.

Ud over at udfolde, hvordan det er at dække EU-sager, faldt snakken på Brexit, som eleverne var særligt interesseret i.


Tirsdag d. 11/10

For 3h startede tirsdagen med et møde hos Dansk Energi. Her hørte vi et oplæg af organisationens EU-chef Jørgen Skovmose Madsen. Vi blev bl.a. klogere på, hvordan organisationen er med til at varetage danske interesser i EU og, hvordan Dansk Energi arbejder sammen med de danske MEP’ere.

 

Efter besøget hos Dansk Energi besøgte begge klasser Danmarks Ambassade, Belgien. Besøget bød på et oplæg om Belgiens politiske, økonomiske og sociale forhold ved Nuala Fogde.

Bl.a. lærte vi om landets, lidt indviklede, politiske system. Belgien har en central regering samt tre regioner med hver sin regering, som har samme magt som den centrale regering. Pga. landets mange minoriteter, som kommer af de tre sprog i landet: tysk, fransk og hollandsk, er der yderligere tre såkaldte “communities” som dækker hvert af de tre sprog. Hvert community har også en regering samt en lovgivende forsamling. Systemet er altså lidt mere kompliceret end vi kender det fra Danmark.

Desuden hørte vi et oplæg fra EU-repræsentationen om deres arbejde i Bruxelles samt de forskellige EU-institutioner.

 

Aftenens program var fællesspisning.


Onsdag d. 12/10

Dagen var oprindeligt sat af til arbejde med afleveringer/reportager der var tilknyttet rejsen, men pga. ændringer i programmet mødte alle op ved Europa-Parlamentet kl. 12 for at mødes med det to danske MEP’ere Morten Messerschmidt og Morten Løkkegaard. Begge oplæg byggede på spørgsmål fra eleverne. Mødet med Morten Messerschmidt omhandlede i høj grad hans kritiske syn på det nuværende EU samt hans ideelle forestilling om et EU-samarbejde. Morten Løkkegaard fortalte derimod meget om sin interesse for EU som opstod qua hans baggrund som journalist. Vi fik dermed indblik i to vidt forskellige syn på EU og den europæiske politik.

 

Efter besøget gik turen tilbage til hotellet og videre til lufthavnen.

 


Herunder kan du se en video fra turen: