Morten Messerschmidt: “Vi skal have droner til at bevogte grænsen!”


EU


 Af Alexander Skovbo, Johanne Arlund, William Binzer, Christine Frosch og Karen

 

EU og Danmark er truet af terrorisme. Paris er blevet angrebet 2 gange indenfor et år, Nice blev angrebet og Bruxelles, EU’s hjerte, blev i marts angrebet af terrorister fra ISIS. De nationale grænser er ikke længere nok til at beskytte os, og derfor lever vi i en konstant usikkerhed, om vi bliver de næste, der bliver angrebet. Kan vi sikre os mod terrorisme og den skjulte fjende?

Vi har snakket med Morten Messerschmidt med henblik på sikkerheden i EU, og hvad nationalstaterne kan og burde gøre for at øge den nationale sikkerhed.

En grænsebom gør det jo ikke. Vi skal have droner og langt mere intensiv bevogtning af hele grænsenovergangen
– Morten Messerschmidt

Bevæger man sig rundt i Bruxelles, oplever man en massiv tilstedeværelse af militæret. Dette beroligere umiddelbart en, men ved nærmere eftertanke indser man hvorfor at de er der. Der er en reel trussel, og det er ikke for at pryde gadebilledet, at militæret er stationeret ved alle gadehjørner.

 

Se videoen hvor sikkerheden og terrortruslen i EU bliver diskuteret, med bl.a. Morten Messerschmidt.

 


img_9213 img_9212

Her ses militæret i gadebilledet. Bl.a. bliver der visiteret på åben gade.


 

Messerschmidt tydeliggør, at grænsebomme ikke gør den store forskel, men hvis sikkerheden skal i top, er den eneste mulighed droner og en langt mere intensiv bevogtning af hele grænseovergangen. Men kan dette overhoved løse det store problem? Ja! Dette mener Messerschmidt, men tilføjer, at det i hvert fald løser en del af det, men det gør ikke at vi samtidigt skal samarbejde. Som konklusion pointerer Messerschmidt dog, at grænsekontrollen med bemanding er og bliver den bedste løsning, hvis sikkerheden skal øges.

Problematikken med national grænsebevogtning findes i Schengenaftalen (1985, DK indgår i aftalen i 1996). Schengenaftalen forudsætter nemlig, at der er fri bevægelighed mellem staterne, og en grænsebom mm. vil gå imod aftalen. Derfor, for at få en grænsebom, og konstant bemanding ved grænserne, vil Danmark skulle udgå af Schengenaftalen.

EU har flere instanser til at bekæmpe terrortruslen, bl.a. Europol, som er en fælles database blandt Europas politivæsner og deler informationer. Ydermere deler de forskellige europæiske efterretningstjenester også deres informationer.

Vi ser flere lande gå i undtagelsestilstand grundet terrortruslen, og EU har derfor ikke skabt rammerne for at bekæmpe terrortruslen i Europa. Vi ser flere og flere nationalistiske bevægelser gå frem, overalt i Vesten, bl.a. DF i Danmark, Brexit og Donald Trump i USA. Vil EU overleve hvis Marie Le Pen vælges ind i Frankrig? Derfor er det nærliggende at spørge om hvordan sikkerhedspolitikken se ud i fremtiden, hvis EU krakelerer inden for de næste år.

Så vil terrortruslen blive nedskaleret, grundet kommende og nuværende instanser, eller vil EU spille fallit på sikkerhedsspørgsmålet, og skabe initativer til at bryde Schengenaftalen, som Messerschmidt ønsker det?