Hvilke tiltag kan USA og verden forvente sig med Donald Trump som præsident?


Både igennem den amerikanske valgkamp 2016 og efterfølgende har Donald Trump fremsagt flere kontroversielle tiltag, som han efter sigende vil gøre til virkelighed, når han begynder sin præsidentperiode i dag, d. 20. januar 2017. For hvad betyder det egentlig, når Donald Trump siger “Make America Great Again”.


Af Jeppe Mahler og Maja Grønholdt

 

Efter at Donald Trump blev valgt til præsident d. 8. november, er det blevet diskuteret flittigt, hvad der kommer til at ske i USA, og ikke mindst i resten af verden. I indlægget her gennemgår vi nogle af de ting som Trump, i og efter valgkampen, har lagt op til at gennemføre på sin vej mod at gøre USA ”mægtigt” igen.

Billede fra Wikimedia Commons

 

En mur mellem Mexico og USA

Den mest kontroversielle udtalelse handler om den mur som Trump vil bygge langs USA’s grænse til Mexico. En mur, som Trump gentagende gange har fastholdt, skal betales af Mexico. Dette bliver dog næppe en realitet, i hvert fald ikke med Mexico som finansier. Mexicos vicepræsident Claudia Ruiz Massieu udtalte et par dage efter Trumps valgsejr følgende: “At betale for den mur er ikke en del af vores vision“.[1]

Kort efter sin valgsejr trak Trump da også lidt i land og udtalte, at han vil kunne acceptere en form for hegn på nogle strækninger af den knap 3200 km lange grænse mellem de to lande.[2]

Ved Donald Trumps første officielle pressemøde d. 11. januar 2017 lagde han dog igen op til at bygge den omtalte mur. Han sagde her, at der snart påbegyndes forhandlinger med Mexico om muren der skal holde immigranter ude af USA. Mexicos præsident Enrique Peña Nieto afviser dog endnu engang, at Mexico vil betaler for Donald Trumps visioner.[3]

 

Mexicanske demonstranter foran Hyatt Regency Hotel i Burlingame, Californien (Billede fra Wikimedia Commons)

USA ud af TPP

Trump har igennem valgkampen også truet med at gøre en ende på USA’s deltagelse i den transatlantiske handelsaftale TPP.

TPP er en stor handelsaftale underskrevet af 12 stillehavslande, herunder bl.a. USA, New Zealand og Canada. Aftalen blev underskrevet tilbage i februar i år og er dermed ikke gammel. Landene som er en del af denne aftale udgør tilsammen 40% af verdensøkonomien, og den skaber et tættere samarbejde i Stillehavsregionen.[4]

Men ifølge Trump vil han på dag ét i Det Hvide Hus trække USA ud af denne aftale. Han mener nemlig, at aftalen mindsker arbejdspladserne og industrien i USA.

Ifølge Japans premierminister Shinzo Abe vil aftalen ikke være noget værd uden USA’s deltagelse, og derfor vil det have en stor betydning, hvis Trump gør alvor af sine ord.[5]

 

Ministre fra de 12 TPP-lande (Billede fra Wikimedia Commons)

Afskaf ObamaCare

Donald Trump har også planer om at afskaffe sundhedsreformen ObamaCare, som er blevet til under Obamas embedsperiode. Trump vil som erstatning genindføre sundhedsforsikringer, hvilket vil øge konkurrencen på forsikringsmarkedet på tværs af staterne.[6] Trump har dog givet udtryk for, at han muligvis vil beholde dele af ObamaCare.

 

Billede fra Wikimedia Commons

Samarbejde med Putin

Det er ingen hemmelighed at Donald Trump har et særdeles godt forhold til Ruslands præsident Vladimir Putin. Det kom også til udtryk, da han d. 13. december udnævnte ExxonMobil-direktør Rex Tillerson til udenrigsminister. Rex Tillerson har gode forbindelser til Putin og har bl.a. modtaget en russisk venskabsmedalje i 2013.[7] Dermed er det tydeligt, at Trump ønsker et større samarbejde med Putin og Rusland. Hvad det skal betyde er endnu uvist, men man må formode, at det kan få en betydning for USA’s samarbejde med andre lande i verden, som er modstandere af Rusland og Putin.

 

Vladimir Putin og Rex Tillerson (Billede fra Wikimedia Commons)

 

Hvorvidt Donald Trumps planer bliver ført ud i livet vil først blive afgjort efter d. 20. januar 2017, hvor han indsættes som USA’s 45. præsident.

 

[1] Corfixen, Kristian: ”Mexico: Vi betaler ikke for Trumps mur”, Politiken, 10. november 2016 – http://politiken.dk/udland/fokus_int/Fokus_pr_sidentvalg_2016/ECE3464891/mexico-vi-betaler-ikke-for-trumps-mur/

[2] Høi, Poul: ”Trump trækker i land: ”Måske bare et hegn” og fire andre pointer”, Berlingske, 14. november 2016 – http://www.b.dk/globalt/trump-traekker-i-land-maaske-bare-et-hegn-og-fire-andre-pointer

[3] Ritzau: ”Mexico afviser igen at betale for Trumps grænsemur”, Jyllands-Posten, 12. januar 2017 – http://jyllands-posten.dk/international/usa/ECE9285483/mexico-afviser-igen-at-betale-for-trumps-graensemur/

[4] Udenrigsministeriet: Danmark i Japan, 4. februar 2016 –  http://japan.um.dk/da/om-os/ambassadoerens-velkomst/ambassadoerens-blog/newsdisplaypage/?newsid=01e75d80-ba64-48dd-8e9f-afdccbf77f2b

[5] Ritzau: ”Trump vil som det første trække USA ud af handelsaftale”, Politiken, 22. november 2016 – http://politiken.dk/udland/art5656313/Trump-vil-som-det-f%C3%B8rste-tr%C3%A6kke-USA-ud-af-handelsaftale

[6] Pedersen, Jeppe: ”Verden ifølge Præsident Trump: Her er hans store planer – vil bygge en mur og samarbejde med Putin”, BT, 9. november 2016 – http://www.bt.dk/udland/verden-ifoelge-praesident-trump-her-er-hans-store-planer-vil-bygge-en-mur-og-samarb

[7] Selin, Mikkel: ”Medier: Her er Donald Trumps udenrigsminister”, Ekstra Bladet, 13. december 2016 – http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/amerikansk-valg-2016/medier-her-er-donald-trumps-udenrigsminister/6450200