Interview: Deniz Serinci om Islamisk Stat


Nyhed – Islamisk stat


I går (torsdag) var der fint besøg på Sct. Knuds Gymnasium. Med udgangspunkt i sin anmelderroste bog, ’Terrorens Kalifat’, fortalte Deniz Serinci om Islamisk Stat. I en dødstille kantine, beretter han om IS’ opståen og udvikling, organisationens stærke mediebrug, dens store tilslutning og om verdenssamfundets – herunder Danmarks – indsats mod IS.

Af: Caroline Kamper og Sahar Arezo

 

På billedet: Deniz Serinci, forfatter bag bogen “Terrorens kalifat

Hvad er IS overhovedet for en organisation? Det er en organisation, der kaster mennesker ned fra bygninger – ligesom denne mand. Hvorfor gør de det? Det er fordi manden er homoseksuel. Straffen for at være homoseksuel, er døden. Straffen for at bagvaske nogen, er 80 piskeslag. Straffen for at indtage alkohol, er 90 piskeslag. Straffen for tyveri, er en afhugget hånd Straffen for at begå utroskab er stening…

 

Sådan lagde Serinci ud og allerede dér, var forventningerne hos skolens historieelever sat højt. Deniz B. Serinci er journalist, forfatter og mellemøstkommentator, med en BA i historie fra AU og mellemøstlige studier – politik og samfund, som valgfag. Han har rejst rundt i Nordirak og Syrien, hvor han har interviewet overlevende fra IS´ menneskefordrivelser.

Alt dette resulteres og behandles i hans nyeste bog ”Terrorens Kalifat” fra januar 2016 og i foredraget, får han redegjort for IS og deres handlinger. Hvordan startede det hele? Hvad er deres motiv? Hvorfor drager folk fra Vesten ned for at slås for IS – kvinder, som mænd?

 

På billedet: Deniz Serinci under bombning (pressefoto: af Deniz Serinci)

 

Is har op til 3500 slaver, hvoraf de fleste er kvindelige yezidier. Yezidierne er en religion i Irakisk-Kurdistan, som tror på engle. Sidste år, holdte IS en konkurrence – en korankonkurrence. Det gjaldt om at kunne koranen udenad og dem, som vandt, fik tre kvindelige slaver som præmie.

 

Dette er blot en af mange frygtelige citater, som holdte salens stilhed. Af loven fremgår det, jævnfør §6 af IS-lovsamling: ”Det er tilladt at købe, sælge eller give kvindelige fanger som gaver uden omkostninger heraf”. En lov som virker gruopvækkende i dagens Danmark, men som er en realitet i en verden, knap så langt fra den vi kender.

 

Det er tilladt at købe, sælge eller give kvindelige fanger som gaver uden omkostninger heraf

 

På billedet: Deniz Serinci (pressefoto: af Deniz Serinci)

Og dét, er netop også en af Serincis pointer. For hvordan stopper vi den igangværende radikalisering af, ikke bare unge muslimer, men også af danske konvitter? Hans årsagsforklaringer til radikaliseringen ligger i en uafhængig trepunktsform. Enten er det noget ideologisk, politisk – hvorfor er jeg her, når min familie og venner er nede og kæmpe for vores ret og tro!

 

Det kan være af socio-psykologisk årsag, hvor en ekskludering ikke vil give individet mulighed for at opnå en anerkendelse i den solidariske sfære. Individet vil ikke trives. Der er ingen faste rammer, hvori man kan finde tryghed, da man ikke kan relatere til de dominerende, sociale normer og værdier.

 

Den tredje, og sidste, er de sociale medier. Islamisk stat er kendt for deres benyttelse af de sociale applikationer. Igennem et månedligt blad, udgivet både på oprindeligt og vestligforståeligt sprog, bliver tiden nu, kategoriseret som en muslimsk guldalder. Her er alt godt og kommer du og kæmper, bliver alt bedre. Den målretter sig især til vestlige muslimer og konvitter, da detr er her, er både penge og muskler, som kan drage østpå. På twitter har IS over 60.000 twitterkonti og udsender tusindvis af tweets hver eneste dag. Det er altså ikke bare Donald Trump, der får sine opsigtsvækkende og kontroversielle holdninger ud i verden, men også IS, som flittig deler links, meninger, trusler og koranvers, hvilket tydeligvis har været en vidende investering for organisationen.

 

På billedet: Deniz Serinci & Sahar Arezo

Blev oplægget misset eller er interessen for de mellemøstlige studier vokset, kan Serinci genses i videoen herunder. I et interview med netavisens skribent Sahar Arezo, opsummerer han på korte fem minutter dagens nye informationer og kommenterer på foredragets intense slutning, hvorpå der bliver stillet kritiske holdningsspørgsmål til forfatteren. Dette køres med nøjagtighed og lige så kortfattet som til selve foredraget, dog bestemt ikke informationstomt.