LAU til angreb på velfærdsstaten: ”SU’en gør ikke noget gavnligt for den sociale mobilitet”


Angreb på velfærdsstaten


Liberal Alliances Ungdom vil skrotte den universelle velfærdsmodel, som betaler borgerne i ”upersonlige ydelser”. Sådan lyder det fra formanden på Fyn, Signe Bøgevald Hansen, der tirsdag var til debat på Sct. Knuds Gymnasium

 

Tirsdag mødtes ungdomspartierne til debat på Sct. Knuds Gymnasium.

 

Liberal Alliances ungdomsafdeling er kendt for en række markante forslag. Blandt andet vil man privatisere uddannelsessystemet, der fremover skal være ”den enkeltes ansvar og investering”, som partiet beskriver det på sin hjemmeside. Faktisk vil LAU gentænke hele den universelle velfærdsmodel og dens ydelser deriblandt det gratis sundhedsvæsen, som ligeledes skal privatiseres.

”Jeg ønsker at sikre muligheder for alle mennesker, og det mener jeg, at man gør bedst gennem frihed. Ved at folk kan bruge deres penge på det, de har lyst til, og bruge deres liv på det, de har lyst til”, siger Signe Bøgevald Hansen, der som formand for ungdomspartiets fynske afdeling deltog i tirsdagens debatarrangement på Sct. Knuds Gymnasium.

 

”Jeg ønsker at sikre muligheder for alle mennesker, og det mener jeg, at man gør bedst gennem frihed. Ved at folk kan bruge deres penge på det, de har lyst til, og bruge deres liv på det, de har lyst til”, siger Signe Bøgevald Hansen, LAU.

 

”Jeg mener, at vi bør lånebasere SU’en, så folk der egentlig kommer fra hjem, hvor man har råd til uddannelse godt selv kan betale. Dem, som ikke kommer fra familier med ressourcer, skal vi hjælpe, men jeg bryder mig ikke om den her tanke med en universel velfærdsstat, der giver tilbage i en masse upersonlige ydelser”.

Den universelle velfærdsstat har ifølge LAU’s hjemmeside ”spillet fallit”, og man ønsker i stedet en model, hvor ”det private marked, civilsamfundet og det personlige ansvar fylder langt mere end i dag”.

 

Den universelle velfærdsstat har ifølge LAU’s hjemmeside ”spillet fallit”, og man ønsker i stedet en model, hvor ”det private marked, civilsamfundet og det personlige ansvar fylder langt mere end i dag”.

 

Den skandinaviske model blev ellers udnævnt som ”det store samfundsideal” i september af den sydkoreanske økonom Ha-Joon Chang. Han talte med Politiken i forbindelse med sit besøg i Danmark og beder endda de danske politikere om at passe på vores ”unikke samfundsmodel”.

Senest spillede velfærdsmodellen en rolle i den amerikanske valgkamp, da senator og demokratisk præsidentkandidat ved primærvalget Bernie Sanders brugte Danmark, Sverige og Norge som eksempler på, hvordan USA bør udvikle sig.

Signe Bøgevald Hansen mener dog ikke, at danskernes lykke afhænger af velfærden.

”Jeg tror ikke, at folk i Danmark trives på grund af en universel velfærdsstat. Jeg tror, at de trives, fordi Danmark er et forholdsvis frit økonomisk land. Det er der mange, der ikke tænker, vi er, men det er vi faktisk”, siger hun og fortsætter:

”I en ny undersøgelse fra Cato Institute peger man på, at Danmark er langt friere end USA er. Det er på grund af, vi har langt bedre handelsbetingelser, bedre frihandelsaftaler og færre reguleringer på arbejdsmarkedet. Når man bedømmer Danmark som et lykkeligt og rigt land, så skyldes det nogle andre ting end den universelle velfærdsstat. Det skyldes, at vi er en lille åben økonomi, der handler med andre, og at vi tager globaliseringen til os”.

Undersøgelsen, Signe Bøgevald Hansen henviser til, er Cato Institute’s “Human Freedom Index”, hvor Danmark er rangeret som nummer 5. Til sammenligning placeres USA som nummer 23.

Udover privatiseringen af uddannelsessystemet har Liberal Alliances Ungdom markeret sig med forslaget om en lav og flad skat. Der tegner sig dermed et billede af et ungdomsparti, der vil gentænke statens rolle radikalt.

Hvordan skal det konkret lade sig gøre, for det vil unægtelig betyde, at vi har færre penge at gøre godt med?

Vi skal have færre penge at gøre godt med i staten, fordi vi skal bruge dem på færre ting. Jeg mener ikke, vi bør have et universelt sundhedssystem. Jeg mener ikke, vi bør have et universelt uddannelsessystem. Vi skal bruge langt færre penge, så det giver god mening. Når man nedjusterer udgifterne, kan man også nedjustere indtægterne”, mener den unge LAU’er.

Men vil det ikke hæmme den sociale mobilitet, som måske er den største styrke ved den danske velfærdsmodel?

Nej, der er faktisk meget, der peger på, at SU’en ikke gør noget gavnligt for den sociale mobilitet. Det, der er allervigtigst, er at sikre, at folk har den nødvendige frihed. Man skal selvfølgelig have in mente, at det kun kan lade sig gøre, hvis man er et økonomisk frit samfund”.

Hvad mener du? Er SU’en gavnlig for den sociale mobilitet?

Kilder:

Tarek Omar, Politiken 2016: ”I aner slet ikke, hvor unik jeres velfærdsstat er”: http://politiken.dk/debat/article5637530.ece

Liberal Alliances Ungdom:

http://www.laungdom.dk/politik/

Cato Institute’s “Human Freedom Index”:

https://www.cato.org/human-freedom-index