Fordelingen af stemmer for STX-gymnasierne i Odense


Rød tendens på STX-gymnasierne i Odense


Af Andreas Schmidt Nielsen, Kalle Thobo-Carlsen, Anton Skaarup, Christian Berwick og Jens Kristian Bjørndal 

 

Vi, fra 2.j på Sct. Knuds gymnasium, har været ude og indsamle data. Vi har samlet data sammen fra STX-gymnasierne i Odense om, hvad de stemmer. Her har vi i alt spurgt 476 elever.

Diagrammet viser, hvor stor en procentdel af gymnasiets samlede stemmer hvert parti havde. Sct. Knuds Gymnasium og Odense Katedralskole havde 150-170 besvarelser, mens Mulernes Legatskole og Tornbjerg Gymnasium havde 80-90 besvarelser. For at hvert gymnasie skal kunne repræsenteres lige har jeg derfor taget svarantallet i procent af samlede besvarelser.

 

Dele af undersøgelsen foregik også på de andre gymnasier i Odense, heriblandt Tietgen Handelsgymnasium (HHX). Undersøgelsen viste bl.a., at hele 42% af eleverne stemmer på Liberal Alliance.

STX præget af rødt flertal

Ud fra vores undersøgelse ses det, at der er størst flertal for venstrefløjen.

En anden konklusion vi kan drage ud fra vores data er, at STX-eleverne alle er væsentlige mere venstreorienterede en højreorienterede, selvom vi er styret af en blå regering. Berlingske rapporterer, at Odense i forvejen er en meget rød by. Ved kommunalvalget i 2009 fik Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og de Radikale 58,3 pct. af stemmerne i Odense kommune.  I forvejen stemmer unge mellem 18-29 typisk på SF og dets støttepartier. Men selvom unge stemmer rødt, stemmer de på de mindre partier. Socialdemokraterne får kun 14 procent af stemmerne blandt de unge, og der vil ikke gå mange år, før det sætter sig dybe spor i deres vælgerkorps, mener professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

 

Det Radikale Venstre har fået flest stemmer fra Sct. Knuds Gymnasium. Hele 19% fra Sct. Knuds har nemlig stemt på lige netop dét parti. Typisk er det nemlig folk med høj fokus på lange uddannelser og en liberal tankegang. Det har en sammenhæng med det er et meget velhavende kvarter gymnasiet ligger i. Men placeringen af gymnasiet kan også været præget af samvarians, da det slet ikke udelukkende er folk fra boligkvarteret, Hunderup, der går på gymnasiet.

 

En anden opsigtsvækkende observation er, at Dansk Folkeparti har fået hhv. 1,2 og 3 procent fra de fire OS gymnasier. Dette kan have en sammenhæng med, at gymnasiet lærer eleverne at være mangfoldige og åbne over for nye kulturer. De får en helt anden indsigt i andre kultur i forhold til ældre mennesker. Derfor kunne jeg forestille mig, at den stramme udlændingepolitik skræmmer de unge væk fra partiet.

 

En anden opsigtsvækkende observation er, at Dansk Folkeparti har fået hhv. 1,2 og 3 procent fra de fire OS gymnasier.

 

En anden interessant observation kan være Alternativets høje vælgertal på Mulernes Legatskole. Det ligger nemlig på 15%. Det kunne f.eks. skyldes en høj procentdel af ikke etniske danskere. Alternativet går nemlig ind for ligestilling inden for etnicitet.

 

En anden ting ville være Alternativets høje vælgertal fra Mulernes Legatskole. Det ligger nemlig på 15%.

 

En meget forbavsende observation er dog, at der er flere, der stemmer på Liberal Alliance på Odense Katedralskole end der er på Sct. Knuds. Dette er ret overraskende, da Sct. Knuds i manges øjne er det sted, hvor alle de rige børn fra Langelinie går på gymnasiet, og mange ville kunne finde en sammenhæng mellem vælgerens økonomiske situation og deres partivalg (der er generelt en god del af dem, der stemmer LA, der har det godt økonomisk). Kun 12% af Sct. Knuds eleverne ville stemme på LA, imens 18% af eleverne fra Katedralen ville stemme LA.

 

12% af Sct. Knuds eleverne ville stemme på Liberal Alliance, imens 18% af eleverne fra Katedralen ville stemme Liberal Alliance. På HHX er samme tal hele 42%.

 

Kun 12% af Sct. Knuds eleverne ville stemme på LA, imens 18% af eleverne fra Katedralen ville stemme LA.