Guide: Er du til vilde nyheder og alternative vinkler?


Subjektive og alternative netaviser


Af: Aleksander, Anton, Nikolaj, Fadumo, Gustav, Morten og Selma 2.f

Disse netaviser er erklæret subjektive og har klar politisk dagsorden. De er underholdende men vær særdeles kritisk. Omvendt kan man også fremhæve, at de toner rent flag, og at man ved, hvor de står politisk. Er det nyheder, journalistik eller bare holdninger? Det må du vurdere!

Den korte avis:

https://denkorteavis.dk/

Den korte avis udkom for første gang i 2012, og fungerer mere som en slags blok end en rigtig avis. Bloggen er skabt af et af et ældre ægtepar, den ene Ralf Pittelkow, som er kendt debattør både inden for radio og tv. Hans kone hedder Karen Jespersen og har både været i regering i 2000-01 for socialdemokraterne og i 2007 for Venstre. Dermed er de kendt i mediebilledet, og har stiftet deres blog omkring politiske holdninger. Bloggen udgiver artikler alle ugens 5 hverdage omkring politik, indvandring, kriminalitet, økonomi, arbejdsmarked og uddannelse. Derudover udgiver de også underholdningspræget stof. Bloggen er meget holdningsorienteret og har en meget nationalistisk, hvis ikke næsten fremmedhadsk tilgang til emnerne. Bloggen er desuden op til flere gange blevet anklaget for at forvrænge nyhederne, og ofte får de indvandrere til at fremstå i negativt lys. Jyllands Posten har bl.a. kaldt dem decideret racistiske. De har indtil 2017 modtaget mediestøtte, men er ikke længere indskrevet den frivillige ordning “Pressenævnet”, hvilket gør, at de fra i år af ikke behøver at overholde presseetiske regler. Så hvem ved, hvad de nu kommer med, når de har “frie tøjler”? Hvis de vinklede tingene før bliver det vel kun værre nu.

 

NewSpeek:

https://newspeek.info

NewSpeek brander sig selv som Danmarks frie og uafhængige medie. De har tidligere langet ud efter andre medier og beskyldt dem for at have en skjult dagsorden i både emnevalget af artikler, og vinklingen af dem. NewSpeek mener selv, at de ikke lægger skjul på deres meninger, eller pakker deres artikler ind i falske neutrale holdninger. Så hvis du vil have ufiltreret journalistik, som tager aktuelle problemstillinger op, både nationalt, men også globalt er den borgerlige avis NewSpeek noget for dig.

 

Kpnet:

http://kpnet.dk

Kpnet er den sociale avis. De brander sig selv, som “den kommunistiske avis” på nettet, og det kan i den grad mærkes på deres artikler. Avisen er meget internationalt orienteret og danner sine fleste nyheder baseret på, hvad de ser som negativ politisk opførsel i udlandet. Krig og miljø er to store hovedpunkter som de stærkt forsøger at sætte i fokus. Denne avis er stærkt anti-amerikanisk, og bruger helst gerne Trump som syndebuk.

 

Arbejderen:

http://www.arbejderen.dk

Dagbladet Arbejderen blev grundlagt i 1978 af gruppen Kommunistisk Sammenslutning Marxister-Leninister. I dag er deres venstreorienterede holdninger stadig tydelige i deres netavis.  Avisen italesætter selv som “Danmarks eneste røde dagblad”. De beskriver dem selv som en vigtig modvægt til den øvrige danske presse.  Avisens mål er at samle den danske arbejderbevægelse, EU-modstandere, fredsaktivister og miljøforkæmpere.

 

180 grader:

https://www.180grader.dk

180grader er en netavis der blev startet d. 30. april 2007, af Ole Birk Olesen. Det er en brugerstyret netavis, hvor brugere kan skrive sin egen artikel. Dette gør, at avisen ikke har en bestemt holdning, som den havde da den oprindeligt startede. Da Ole Birk Olesen startede netavisen var den oprindeligt liberalistisk men da brugerne selv kan skrive artikler på siden, vil den ikke have én holdning. Ole Birk Olesen er i dag medlem af folketinget for Liberal Alliance, hvor han er transport-, bygnings- og boligminister.

 

Uriasposten:

http://www.uriasposten.net

Styret af advokaten Rasmus Paludan som også er den nye stifter af partiet Stram Kurs, et parti, der er særdeles kritisk for indvandringen og som kom til live i kølvandet på Danskernes Parti, der stoppede på grund af trusler mod deres formand.  Uriasposten blev oprettet i 2003, og er stadig men dog i mindre grad aktiv i dag.