Operation Dagsværk 101


Operation Dagsværk 2017


Af: Caroline Kamper 3.j

Den 8. November går det løs igen! Dagsværkdagen er den dag, hvor du kan være med til at gøre en forskel for samfundet i Dhaka, Bangladesh. Her er der flere millioner af unge, der vokser op i fattigdom og slumområder. Så kom! Hop i arbejdstøjet sammen med 20.000 andre elever og givv de unge i Dhaka en bedre fremtid.

Copyright | Operation Dagsværk

Dhaka er verdens hurtigst voksende by og er kåret som verdens værste by at bo i. Det skyldes blandt andet, at 60% af byens befolkning bor i slumområder, hvor ekstrem fattigdom, sygdomme, forurening og oversvømmelser er en del af hverdagen. Mere end ni millioner mennesker i Dhaka lever under disse forhold, alligevel er problematikkerne usynlige hos myndigheder og den mere velstående del af byens befolkning.

Hvordan hjælper Sct. Knuds Gymnasium?

Sct. Knuds Gymnasium giver hvert år fri til alle skolens elever, med det formål, at de går ud og arbejder i den gode sags tjeneste! Der er tale om x antal timer, Operations Dagsværk sætter et maksimum på fem timer, for at modtage et beløb på minimum 350 kr. Er en klasse gået sammen om eks. et kagesalg eller indsamlingsbøsser, godtages også mindre beløb. På Sct. Knuds er vi altså super heldige, hverken at gå glip af undervisningstid og får en halv fridag (uden lektier) ud af det!

Hvad gør mine 350 kr.?

Som der blev fortalt under fællesmødet den 1. november 2017, kommer de danske gymnasiers bidrag til at hjælpe på flere forskellige områder.

  • Uddanne unge aktivitster, der skal gøre regeringen opmærksom på de frygtelige slumforhold, som over 60% af Dhakas befolkning lever i.
  • Kortelægge summen – indsamle data og lave statistikker.
  • Gøre summen modstandsdygtig overfor vejrforholdene, der i Dhaka både inkluderer smeltevand, cykloner og monsunregn.
  • Bygge en bro mellem voksne og unge & by og slum.

Alt dette udføreres af Operation Dagsværk i samarbejde med PlanDanmark. Projektet prøver også at række ud efter de umenneskelige forhold, især børn underlægges af deres forældres vaner. Dette er børnearbejde, barnebrude og sygdomme, som resultatet af den foruerening, som befolkningen udsættes for hver dag  hjemme, på arbejde, på legepladsen og i de få skoler, som findes i slumområderne.

Ej, der vil jeg faktisk gerne hjælpe – kan jeg nå at tilmelde mig?

Jada! Det er aldrig for sent at tilmelde sig. Kontakt blot en af Sct. Knuds OD-gruppemeldemmer og de tilmelder dig straks. Du kan også tilmelde dig på facebookbegivenheden her eller ved en af computeren, der står foran Pias i spisepausen i dag.

Lige meget – jeg kan alligevel ikke nå at finde et arbejde…

At kontakte virksomheder, er nok en sen udrækning nu. Dog kan du altid spørge dine forældre, bedsteforældre eller din egen arbejdsgiver på dit fritidsjob. Tager du en ekstravagt, kan der sagtens doneres 350 kr ud af den løn. Har du et specielt talent, kan du også optræde i Odenses gågade – gøres dette, er beløbet ligegyldigt og vi giver en øl til Natværkscaféen! Det er ikke så håbløst som det ser ud.

Natværk… Hvad er det nu lige det er?

Natværkscaféen er ODs tak til dig som arbejder. Fordi du bruger en fridag på at hjælpe en befolkning i nød, inviterer Sct. Knuds, i samarbejde med Odense Katedralskole og Mulernes Legatskole, til sindssyg hyggelig fredagsbar fredag den 17. november fra klokken 19.30. Her vil der være alt hvad hjertet begærer – øl, live musik, øl, søde mennesker og konkurrencer og spil i lange baner! Der kommer snart mere information om festlighederne, men vi kan love det bliver en fredagsbar, som I sent vil glemme.

Pssst – vi har måske, måske ikke lavet en aftale med Abar, så I efter fredagsbaren kan komme gratis ind på klubben og få en lille sjus.
Det har I dog ikke fra os!

Natværk… Hvad er det nu lige det er?

Natværkscaféen er ODs tak til dig som arbejder. Fordi du bruger en fridag på at hjælpe en befolkning i nød, inviterer Sct. Knuds, i samarbejde med Odense Katedralskole og Mulernes Legatskole, til sindssyg hyggelig fredagsbar fredag den 17. november fra klokken 19.30. Her vil der være alt hvad hjertet begærer – øl, live musik, øl, søde mennesker og konkurrencer og spil i lange baner! Der kommer snart mere information om festlighederne, men vi kan love det bliver en fredagsbar, som I sent vil glemme.

Så kom og vær med! Det er aldrig for sent at uddele lidt first world-overskud til folk i nød.