Grækenland: Trods udfordringer blomstrer ungdomslivet stadig


Grækenland


Af 2h Sara Vilby, Josefine Buhl, Johanne Fage-Larsen, Andrea Humphries & Astrid Andreasen

I forbindelse med vores studietur til en af de ældste byer i verden, Athen, undersøgte vi ungdomslivet i det stadig kriseramte Grækenland. Efter et hav af udflugter, hvor vi oplevede berømte seværdigheder og arkæologiske monumenter som Akropolis og Dionysosteatret, besøgte vi torsdag en skole midt i et af de mere velhavende kvarterer i Athen. På trods af at kvarteret ansås som værende et af de mere velfungerende, økonomisk set, i hovedstaden, gav de unge på skolen udtryk for, at de er tydeligt påvirket af krisen i Grækenland.

 

Det var først og fremmest rejser og ferier, der blev sparet væk, udtaler en af de adspurgte elever, da vi spørger ind til krisen, og hvordan den har påvirket dem. Ferier var dog ikke det eneste, de så sig nødsaget til at spare væk, da de græske lønninger, som en undersøgelse viser, faldt med 23% alene i år 2012. I Danmark har mange af os allerede haft et fritidsjob i en alder af 13, og når man fylder 18 modtager man under uddannelse SU. Det er et meget usædvanligt system og en meget stærk kontrast til det, grækerne er vant til. Grækerne var tydeligt imponerede over vores velfærdssystem og det, de så som den lige mulighed for uddannelse blandt unge, er noget de selv går og drømmer om. En af eleverne udtaler blandt andet i interviewet, at det til tider er svært at få råd til skolemateriale, og hvis man har et fritidsjob i deres alder, er der kun tid til det i ferierne, og det er som oftest hos forældrenes restauranter eller butikker.

I Grækenland er det ikke kun de enkelte individer og familier, der skal spare, men hele staten. Landet har over flere år modtaget store lån fra andre lande, som de nu ikke har råd til at tilbagebetale. Derfor er de græske skatter hævet, samtidig med at lønnen er faldet, og priserne er steget. Som turist, kan Grækenland virke som et billigt land at leve i, men taget grækernes indtægter i betragtning, er det det dyreste land i Europa.

Men er det så stadig muligt at leve et almindeligt liv som ung i Grækenland? For eleverne fra gymnasiet Anavryta Model Lyceum var svaret ja. Selvom lektier og ekstra undervisningstimer, som forældrene tjente hårdt ind til, fyldte meget, var der stadig tid til at være social og hygge med vennerne. Fester og alkohol var stadig en del af de unges måde at være sammen på, men måske ikke i ligeså høj grad som i Danmark – det kan dog også være svært at konkurrere med, når vi gang efter gang er et af de lande i Europa, hvor unge drikker mest og har lettest adgang til alkohol. Flere af eleverne mente også selv, at de havde god mulighed for at gøre, hvad de ellers ville i fritiden. Almindelige fritidsaktiviteter som musik, ballet og fitness blev nævnt af flere af eleverne, og på mange måder mindede de unges hverdag egentlig om vores.

Selvom de græske elever ser sig udfordret på flere områder, er de stadig glade unge mennesker.

“Even in the times of a financial crisis you still have friends and you can talk to them”, udtaler en 17 årig pige, som vi snakker med.

“I like Greece because I like the sea and I like the weather. Maybe Greece is not perfect, but I think nowhere is perfect and I have to be here and live the life I have”.

Berørte over de unges, trods udfordringer, optimisme, gik vi alligevel fra skolen torsdag eftermiddag med en følelse af at være heldige som unge i Danmark.