Sct Knuds Netavis vurderer: 3 % sandsynlighed for udskrivelse af valg i oktober

Næste folketingsvalg falder senest 17. juni 2019. I artikelserien Månedens Barometer analyserer Sct. Knuds netavis sandsynligheden for udskrivelse af valget inden for den kommende måned.

 

Ved folketingets åbning tirsdag d. 2. oktober gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det helt klart; der kommer valg den 26. maj 2019. Til EU-parlamentet. Men når spørgsmålet falder på udskrivelse af folketingsvalget, er statsministerens svar væsentligt mere uklart. Dog har vi fået nogle konkrete indikationer, idet statsministeren siden august har sagt, at der først vil blive udskrevet valg til folketinget i 2019 – en holdning der indtil videre er uændret. Men der er jo som bekendt én ting, en statsminister gerne må lyve omkring, og det er hvornår valget falder…

 

Det er tydeligt for enhver, der følger med i politik, at statsministeren og hans regering er ved at gøre sig valgklar. Regeringen meldte ud i september, at de er klar med et nyt udspil til en sundhedsreform, som skal komme to uger efter efterårsferien. Dette udspil kommer muligvis til at betyde et opgør med regionerne, der siden 2007 har varetaget sundhedsområdet. Lars Løkke Rasmussen har tidligere været sundhedsminister, og var en af hovedarkitekterne bag regionernes oprettelse tilbage i 2007. Sundhed er altså et emne, hvor Løkke står meget stærkt, og udspillet sender derfor også et signal om, at Løkke er ved at gøre sig klar til valget. Sundhed kommer med al sandsynlighed til at være et af de vigtigste emner i valgkampen, og ordet nærhed kommer til at spille en central rolle. Allerede nu er der en kamp mellem S og V om at definere hvad nærhed i sundhedsvæsenet er. Valgkampen er i den grad skudt i gang.

 

Udover at snakke om sundhed lagde statsministeren i sin åbningstale til folketinget også meget vægt på den grønne omstilling. Lars Løkke har en ambition om, at der i 2030 skal være 1 million el- og hybridbiler i Danmark. I samme årstal vil Løkke stoppe for salget af diesel- og benzinbiler. At Løkke tager denne dagsorden op netop nu, er ikke et tilfælde, og skal ses som et udtryk for, at han forbereder sig til valget. Når man går til valg som regeringsbærende parti, er det vigtigt, at man kan fremvise nogle konkrete politiske resultater, og det er disse resultater, som statsministeren netop nu forsøger at sikre. Den grønne omstilling er enormt vigtig for vælgerne, og det er vigtigt for Lars Løkke at fremstå ”grønnere” end Mette Frederiksen (S).

 

Lars Løkke betonede i åbningstalen også nødvendigheden for udenlandsk arbejdskraft. Det er et emne, der kommer til at skabe splid i blå blok, for Dansk Folkeparti er ikke begejstrede over idéen. Lars Løkke vil gøre det nemmere for danske virksomheder at hente arbejdskraft ind udefra, ved at ændre på reglerne for dette. Hvis Lars Løkke kan finde det parlamentariske grundlag for disse ændringer, er det også et af de områder, hvor regeringen vil kunne pege på konkrete resultater i regeringsperioden.

 

Den tretrinsraket af forandringer, som Lars Løkke lagde op til i åbningstalen, kommer til at blive nogle af regeringens vigtigste argumenter i valgkampen. Det er derfor ikke sandsynligt, at valget falder, før der er landet aftaler på disse områder, hvilket med al sandsynlighed ikke bliver i oktober, for som Lars Løkke selv har sagt: ”Demokrati er noget bøvl”.

 

På den anden side, vil Lars Løkke med udskrivelse af valget i oktober fange rød blok i en sårbar og meget splittet position. Indtil videre har både Pernille Skipper (Ø) og Uffe Elbæk (Å) spillet sig selv på banen som mulige statsministre, og Morten Østergaard (B) har udtalt, at han ikke vil støtte en regering, der er afhængig af Dansk Folkeparti. Lars Løkke vil med en udskrivelse af valget i oktober kunne drage fordel af splittelsen i rød blok.

 

Kort sagt:

I statsministerens åbningstale til folketinget præsenterede han en tretrinsraket af forandringer: Et sundhedssystem med fokus på nærhed, et stop af salg af diesel- og benzinbiler i 2030 og bedre mulighed for udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Det er usandsynligt, at der bliver trykket på valgknappen, inden der er landet aftaler på disse områder. På den anden side, vil Lars Løkke med en udskrivelse af valget netop nu kunne fange rød blok i en meget splittet position.

  • På baggrund af dette vurderer netavisen: 3 % chance for udskrivelse af valg i oktober.

 

 

Af Valdemar Dannemand og Kristian Lynggaard