Sct Knuds Netavis vurderer: 7 % sandsynlighed for udskrivelse af valg i november

Næste folketingsvalg falder senest 17. juni 2019. I artikelserien Månedens Barometer analyserer Sct. Knuds netavis sandsynligheden for udskrivelse af valget inden for den kommende måned.

 

Milliardsvindel med udbytteskat, en alternativ borgmester i problemer, et kommende amerikansk midtvejsvalg af historisk betydning og et iransk præstestyre, der har set sig sure på en tv-station i Ringsted. Der har været nok at skrive om for de danske nyhedsmedier i den forgangne måned, og i ly af dette har statsminister Lars Løkke (V) haft en noget skuffende måned. Regeringen har nemlig måttet sande, at den ikke kan finde parlamentarisk grundlag for at gøre det lettere for udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark, hvilket ellers var en af hovedpunkterne i statsministerens åbningstale til folketinget i starten af oktober.

 

Det kommer dog ikke til at spille en stor rolle, for Lars Løkke har et meget vigtigere udspil på tegnebrættet; sundhedsreformen! Statsministeren har flere gange lovet, at et afgørende sundhedsudspil skulle komme ”kort efter efterårsferien”. Tid er jo en relativ størrelse, men mon ikke vi kan forvente et sådant udspil inden for den kommende uge. Udspillet bliver ”den største sundhedsreform i ti år”, det vil sige siden regionernes oprettelse, og udspillet kommer måske til at betyde et opgør med netop disse. Et stort og progressivt udspil ville være et perfekt springbræt til at kickstarte en valgkampagne, som vi ved kommer til at omhandle sundhed. Hvis udspillet kommer inden for den næste uge, kunne regeringen have tid til at overbevise danskerne om at det er en god idé og så udskrive valget i midten af november til afholdelse i starten af december.

Noget andet, der bakker op om en snarlig udskrivelse af valget, er det faktum, at Lars Løkke er begyndt at løbe. Når statsministeren begynder at komme i form betyder det, at valget nærmer sig. Man skal jo se godt ud i partilederdebatterne.

 

Selvom Lars Løkke er en erfaren løber, er der én, der løber hurtigere. Det er selvfølgelig Pernille Vermund (D), hvis opbakning i meningsmålerne stiger støt. I Ritzaus indeks over meningsmålinger scorer Nye Borgerlige 2,3 %, hvilket lige præcis giver dem en adgangsbillet til folketinget, idet spærregrænsen som bekendt ligger på 2 %. Lars Løkke ønsker næppe endnu et parti i sin blok, da den er splittet nok i forvejen, og det er derfor ikke sandsynligt, at der bliver trykket på valgknappen mens Nye Borgerlige stormer fremad. Nye vælgertendenser har det nemlig med at blive forstærket på valgdagen, se bare på Alternativets uforudsete kæmpesucces til folketingsvalget i 2015.

Ritzaus index. For hvert parti er der to søjler. Søjlen længst til højre er et index over de seneste meningsmålinger fra landets fem største institutter for meningsundersøgelse. Søjlen til venstre er den seneste måling (d. 4.11. af Voxmeter)

 

Det vindende argument for, hvorfor der ikke bliver udskrevet valg i november er, at Lars Løkke har brug for længere tid til at sikre de politiske resultater, der skal til, for at blive genvalgt. For udover sundhedsreformen mangler regeringen også resultater på sin nye grønne linje. Og derudover holder statsministeren stadigvæk på, at valget først falder i 2019, men der er jo som bekendt én ting en statsminister gerne må lyve om…

 

Kort sagt:

Ikke meget er sluppet ud fra Christiansborg i løbet af oktober. Dette kommer dog snart til at ændre sig, da regeringens historiske sundhedsreform er lige på trapperne. Med sundhedsreformen har Lars Løkke en mulighed for at kickstarte valgkampen til sin egen fordel. På den anden side mangler Lars Løkke stadigvæk tid til at sikre de politiske resultater, der er nødvendige, for at blive genvalgt. Derudover bakser Lars Løkke med Nye Borgerlige, der ser ud til at ville splitte en i forvejen splittet blok, såfremt det kommer i folketinget.

  • På baggrund af dette vurderer netavisen: 7 % sandsynlighed for udskrivelse af valg i november.

 

 

Af Valdemar Dannemand og Kristian Lynggaard

 

Kilder:

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/loekkes-medloebere/6445763

https://ritzau.com/politiske-meningsmaalinger/