SCT KNUDS NETAVIS VURDERER: 10 % SANDSYNLIGHED FOR UDSKRIVELSE AF VALG I DECEMBER

Næste folketingsvalg falder senest 17. juni 2019. I artikelserien Månedens Barometer analyserer Sct. Knuds netavis sandsynligheden for udskrivelse af valget inden for den kommende måned.

 

Udlændingestramninger, ældre, sundhed og skattelettelser; alt sammen skaber et godt fundament for regeringen at fare i valgkamp med. Statsminister Lars Løkke (V) har fået sig en sejr, efter at regeringen og Dansk Folkeparti fredag d. 30. november blev enige om finansloven.

 

Finansloven kommer vidt omkring, og i og med at den gør det, har regeringen og Dansk Folkeparti vist, at de er i stand til at samarbejde. Under sidste års finanslovsforhandlinger kom blå blok i dyb krise, især grundet de store forskelle mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Så denne demonstration af samarbejde, som er blevet udvist af blå blok, er for Lars Løkke et succeskriterie i sig selv, da den viser et samlet centrum-højre. Der er opstået harmoni i blå blok.

 

Et af de mest omtalte punkter i finansloven er udlændingestramningerne. Der er en generel enighed i hos de magtbesiddende partier i folketinget når det kommer til udlændinge, men dette er helt klart Dansk Folkepartis sejr. Der er to vigtige punker i finansloven, når det kommer til udlændingestramningerne:

1) Danmark skal kun fungere som et midlertidigt opholdssted for flygtninge, hvor der nu bliver sat et loft over antallet familiesammenføringer, og Integrationsydelsen sættes ned og til Selvforsørgelse- og Hjemrejseydelsen.
2) Kriminelle afviste asylansøgere skal bo på den øde ø Lindholm.

At sende kriminelle afviste asylansøgere ud på øen Lindholm, er et af de punkter i finansloven som har fået mere omtale, men udlændingeaftalen har givet de fire partier et fælles projekt, og skal sikre at det indvandringskritiske parti Nye Borgerlige, ikke skal stjæle flere af deres stemmer…

 

Apropos Nye Borgerlige – så er Pernille Vermund (D) fortsat en torn i øjet på Løkke. Det ser ikke ud til, at Vermunds fremgang stopper, som det også fremgår forneden. Her får Nye Borgerlige en gennemsnitlig procentandel på 2.1% i Ritzaus indeks, og i undersøgelsen af Voxmeter står de uændret fra sidst til at få en score på 2.3%. Nye Borgerliges fremgang i samtlige meningsundersøgelser indikerer, at partiet kommer i folketinget.

 

Ritzaus index. For hvert parti er der to søjler. Søjlen længst til højre er et index over de seneste meningsmålinger fra landets fem største institutter for meningsundersøgelse. Søjlen til venstre er den seneste måling (d. 2.12. af Voxmeter)

 

Regeringen og Dansk Folkeparti vedtog yderligere ved finansloven, at der skal afsættes flere penge til de ældre i Danmark. De ældre i Danmark er en befolkningsgruppe, som vokser endnu hurtigere end Pernille Vermunds vælgergruppe – dermed har regeringen og Dansk Folkeparti også sat sig i et godt lys hos den ældre vælgegruppe, hvilket ikke skader når der snart er valg.

 

OG SÅ VAR DER SUNHEDSREFORMEN… det, der eftersigende skulle være ”den største sundhedsreform i ti år” og skulle være kommet ”kort efter efterårsferien” har stadig ikke set dagens lys. Efter reformen er blevet udskudt igen igen, er sandsynligheden for at Lars Løkke udskriver valg meget lille. Løkke står meget stærkt inden for sundhed, men så længe at reformen ligger på tegnebrættet, så skal vi ikke regne med der bliver udskrevet valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har dog meldt ud, at sundhedsreformen bliver fremlagt i starten af det nye år.

 

En anden indikator for, at Lars Løkke ikke udskriver valg i december, er, at det snart er jul… danskerne (og politikerne) stresser nok over gaveræset, julefrokoster og over at høre Wham!’s ”Last Christmas” fyrre gange på en dag. Løkke vil ikke byde danskerne, at de også skal til at tage en beslutning om, hvem de vil stemme på.

 

Kort sagt:

Der er kommet harmoni i blå blok, og de har demonstreret, at de er i stand til at samarbejde. Finansloven er et godt grundlag at drage i valgkamp med, men den længe ventede sundhedsreform er fortsat bagud, og Løkke har brug for den reform, da finansloven ikke er resultat nok i sig selv, til at sikre ham at blive genvalgt. Desuden ønsker Løkke ikke Nye Borgerlige ind, da det vil resultere i en endnu sværere balancegang, hvis han skulle være i front for en regering efter valget. Perioden ved jul og nytår er desuden også en for stressende tid til at udskrive valg.

 

  • På baggrund af dette vurderer netavisen: 10 % sandsynlighed for udskrivelse af valg i november.

 

Af: Valdemar Dannemand og Kristian Lynggaard