Sct Knuds Netavis vurderer: 17 % sandsynlighed for udskrivelse af valg i januar

Næste folketingsvalg falder senest 17. juni 2019. I artikelserien Månedens Barometer analyserer Sct. Knuds netavis sandsynligheden for udskrivelse af valget inden for den kommende måned.

 

”Det går godt i Danmark.” Det startede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin nytårstale ud med at konkludere. En nytårstale, der handlede meget om internationalt samarbejde, integration og nærhed i sundhedsvæsenet. Talen er blevet rost bredt af landets retorikere for sin opbygning og retorik. Samme ros har den dog ikke fået internt på Christiansborg. Kristian Thulesen Dahl (O) anslog hurtigt en kritik, der er meget rammende for forholdet Dansk Folkeparti og regeringen imellem, nemlig spørgsmålet om, hvor tæt og forpligtende Danmark skal være knyttet til resten af verden. Lars Løkke brugte vendinger som:” Det kan virke fristende at lukke af for en besværlig omverden. Vende ryggen til. Have nok i sig selv. Men er det nu så let? Verden forsvinder jo ikke. Danmarks sikkerhed afhænger af internationalt samarbejde.” Det virker næsten som et skud ud til Dansk Folkeparti og deres kritik af EU og de internationale konventioner. Det internationale samarbejde vil uden tvivl være et af hovedtemaerne ved det forestående folketingsvalg, specielt fordi vi skal til europaparlamentsalg d. 26. maj.

 

Også fra den anden side af midten mødte talen kritik. Dette var dog ikke for dens vision. Talen blev kritiseret for at skitsere et politisk Danmark meget langt fra virkeligheden. Morten Østergaard (B) udtaler: ” – Regeringen har taget fra dem, der har mindst, selvom Lars Løkke taler om, hvor vigtigt det er, at forskellene ikke bliver større. De har indført grænsekontrol, selvom Lars Løkke taler om, hvor vigtigt det er, at vi ikke river det ned, som andre har bygget op.”

Lars Løkke sluttede talen af med at snakke om den sundhedsreform, der er blevet udskudt lige siden slutningen af efterårsferien, hvor den første gang var lovet til. Sundhedsreformen står lige nu til at komme i slutningen af januar, og den vil muligvis gøre op med regionerne, der varetager landets sygehuse og hospitaler i dag, for i stedet at indføre det Løkke kalder for sundhedsfællesskaber. Kunne sundhedsreformen være en platform til at udskrive valg på? Er et smart og omfattende alternativ til regionerne mon nok til at vinde et valg? Hvis sundhedsreformen kommer inden for de næste to uger taler det stærkt for en udskrivelse af valg i januar til afholdelse i februar.

Og det kunne der måske være noget om. I ovenstående måling fra Altinget i november 2017 er sundhed nemlig det allervigtigste emne for danskerne. Og som vi ved står Lars Løkke stærkt på sundhedspolitik, da han er den længst siddende sundhedsminister i Danmarks historie og var en af hovedmændene bag regionerne med strukturreformen tilbage i 2004. Dette taler for, at Lars Løkke gerne vil have et valg til at handle om sundhedspolitik, og sundhedsreformen kunne være et glimrende springbræt til udskrivelse af valg. Men det skal også nævnes, at en sundhedsreform ikke er så nem at forhandle på plads endda, og regeringen afhænger jo af enten Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet for at finde parlamentarisk flertal i folketinget. Forhandlingsprocessen tager med al sandsynlighed flere uger, hvilket får en udskrivelse af valget i januar til at fremstå mindre sandsynligt. Jo mindre Lars Løkke vælger ikke at forhandle aftalen på plads inden et valg, men i stedet bruger den som ”godbid” til at lokke vælgerne over på hans side, når krydset skal sættes.

 

Ritzaus index. For hvert parti er der to søjler. Søjlen længst til højre er et indeks over de seneste meningsmålinger fra landets fem største institutter for meningsundersøgelse. Søjlen til venstre er den seneste måling (d. 6.1. 2019 af Voxmeter)

 

Men hvordan går det ellers for Løkke og co? Tja, det kunne gå bedre. Som ses foroven står blå blok pt. til 85 mandater. Man skal som bekendt have 90 for at have parlamentarisk flertal. Men meget kan nå at ændre sig, specielt hvis Lars Løkke venter lidt med at udskrive valg. Samtidig skal det heller ikke blive for sent, for hvis man venter helt til maj vil valget nok falde sammen med europaparlamentsvalget. Det må det også gerne, men hvis det sker kommer valget i højere grad til at handle om EU, hvor Dansk Folkeparti står stærkt. Det kom til udtryk senest i december 2015, da danskerne stemte nej til afskaffelse af retsforbeholdet. Løkke vil hellere selv være i stand til at diktere, hvad valget skal handle om.

 

Kort sagt:

En ny og omfattende sundhedsreform er (måske?) lige om hjørnet. Den vil være et glimrende springbræt til et valg, da Lars Løkke er stærk på sundhedsområdet. Omvendt har Løkke brug for længere tid til at vende meningsmålingerne, så de tipper til blå bloks favør.

  • På baggrund af dette vurderer netavisen: 17 % sandsynlighed for udskrivelse af valg i januar.

 

Af: Valdemar Dannemand og Kristian Lynggaard