Klima-demo på Flakhaven: Politikerne snakker for meget og gør for lidt

Klimaet er spået til at være en af de vigtigste emne til det forestående folketingsvalg inden juni 2019. De unge og ikke mindst dem, der endnu ikke kan stemme, er nogle af de borgere, som virkelig ønsker at gøre noget ved klimaets miserable tilstand.

 

 

Fynske borgere tilslutter sig “Fridays for Future”

Fredag var der klimastrejke på Flakhaven i Odense under navnet “Fridays for Future”. I demonstrationen deltog bl.a. folkeskoleelever, pensionister, lærere samt gymnaiseelever fra hele Fyn, der tilsammen satte fokus på klimadebatten foran det odenseanske rådhus.

Demonstrationerne “Fridays for Future” har siden oktober måned sidste år stået bag ugentlige skolestrejker overalt i hele Europa, og de er et intiativ startet af den nu 16-årige svenske folkeskoleelev Greta Thunberg. Senest har 30.000 belgiske skolebørn droppet undervisningen for at sætte klimadebatten på dagsorden.

 

 

“Der går utrolig meget kraft med ævl og kævl” 

Men selvom budskabet om at der skal gøres noget ved klimaet stod klart blandt de fynske skoleelever, synes der samtidig også at være vis frustration over politikernes manglende evne til at gøre noget ved status quo tilstedeværende.

Demonstranter i alle aldre gjorde i løbet af dagen udtryk for følelsen af afmagt når politikerne bare taler uden at gøre noget.

Og det er problematisk, hvis man spørger Sofus Laubel, der går på Rudolf Steiner skolen i det sydlige Odense. Laubel er nemlig godt træt af, at politikerne ikke snart påtager sig ansvaret for klimaets kritiske situation, medens at ansvaret i højere grad tildeles de forbrugerne. Han understreger desuden, at det er svært for borgerne at rykke nok ved klima krisens kerne, da borgerne, trods deres velvilje, ikke besidder den magt som politikerne gør.

En økologisk økonomiopfattelse er vejen frem

Blandt dagens deltagene står det endvidere klart, at der skal ske en revurdering af måden, hvorpå vi tænker god økonomisk udvikling. Arrangøren af fredagens demonstration forslår sågar en rationering af flyrejser og kød. Med sådanne påstande understreger demonstrationsarrangøren, at opfatter statens indgriben i markedet, som værende af afgørende betydning af  for, at klimasituationen forbedres.

 

Herunder kan du se billeder fra fredagens klimademonstration: