Årets debattør 2019

Årets debattør 2019 er i fuld gang i klasserne. Hver klasse finder to kandidater, der går videre til mellemrunden på fredag d. 5/4 i 3. modul. Finalen er på mandag d. 8/4 i 3. modul. her vil 4 kandidater konkurrere om titlen som Årets debattør 2019.

Årets emne: Hvorfor er det så svært at være uenige?

  • Hvorfor er der så meget shitstorm på Facebook?  
  • Hvorfor bliver der råbt af undervisningsministeren?
  • Hvorfor er de politiske modstandere idioter og hvorfor er alle politikere elitære og suspekte?
  • Hvorfor taler vi så grimt om de andre?
  • Hvad splitter os?
  • Hvad er problemerne i vores samfund?

Der er en tendens at uenighederne i samfundet er blevet voldsommere. Eliten mod folket. I os og dem. By mod land. Trump vinder i USA. Klaus Riskær Petersen kommer måske i Folketinget og er efter egen opfattelse en protest imod det etablerede. Ny Borgerlige er ifølge meningsmålinger over spærregrænsen. Andre taler om ekkokamreeffekter og meningsbobler. Vi diskuterer kun med dem vi er enige med og tolerancen mod andre synspunkter er under pres. Tonen i debatten bliver hård og uforsonlig. På sociale medier kan debatten lynhurtigt løbe af sporet og mange tør slet ikke ytre sig. Undervisningsministeren måtte forlade et gymnasium, da hun følte sig utryg. Omvendt beskydes andre for skævvridning af debatten og spindoktortrick. Identitetspolitik og personlige oplevelser fylder meget. Hvorfor?

Giv dit bud udfordringerne for den politiske debat og ikke mindst dit bud på, hvordan vi fremmer pluralismen, respekten for hinanden og den demokratiske samtale?

 

Har du ikke samfundsfag, kan du også deltage. Skriv en mail til TR@sctknud-gym.dk hvis du vil være med.

Tidligere vindere:

Malthe Kiellberg 2016 2h

Malthe Kiellberg 2017 3h

Kristian Lynggaard 2018 1s

Se beskrivelsen af konkurrencen:

Beskrivelse af årets debattør

Se præsentations video: